Svenska Banker i mobilen – en genomgång

gravatar
By Johan
 · 
March 19, 2009
 · 
3 min read

Att kolla tillgängligt banksaldo och kanske till och med kunna flytta pengar mellan egna konton är något man önskar kunna göra även när man inte sitter hemma framför datorn.

Jag har gjort en liten genomgång av hur det står till med de svenska bankerna och hur bra deras mobila version är. Jag är själv kund hos Swedbank och ICA banken och därmed extra god insyn hos dem.

ICA Banken

Adressen till ICA Bankens mobila sida är mobil.icabanken.se men det finns även en specialanpassad version för iPhone på iphone.icabanken.se, tyvärr blir man inte omdirigerad till iPhoneversionen från "den vanliga mobilversionen". Man loggar in med personnummer och PIN-kod.

På ICA Banken kan man bland annat se saldon och göra överföringar mellan egna konton.

Nordea

Nordeas mobila sida kommer man åt genom att beställa bokmärket efter att man har loggat in på Internetbanken. Det krävs dock att man har en av Nordea godkänd telefon och listan där känns inte som den har uppdaterats på länge. Dessutom ser jag ingen logik för vad som skulle vara en godkänd telefon och vad som inte skulle vara det. Det verkar som man loggar in genom att ringa (?).

På Nordea kan man bland annat se saldot och senaste transaktioner men även betala räkningar och handla med värdepapper.

SEB

Adressen till SEBs mobila sida är mobil.seb.se och den finns, som SEB uttrycker det, i två versioner. En för små och en för stora skärmar. Den för stora skärmar verkar vara beroende av javascript. Du loggar in precis som på Internetbanken via ditt Digipass.

På SEB kan man bland annat kolla saldon men även göra överföringar till andra banker.

Skandiabanken

Skandiabankens mobila sida finns på https://skandiabanken.se/mobil Tyvärr har Skandiabanken valt en tekniskt komplex lösning som innebär att man loggar in med personnummer och PIN-kod men att man även måste beställa en engångskod via SMS och logga in med den. Dessutom har man spärrat browsers som inte anses mobila vilket tex inte gör att man kan besöka sidan med en iPhone och troligtvis inte heller med Windows Mobile.

På Skandiabanken kan man ha koll på saldot men även betala räkningar.

Swedbank

Mobilsidan kommer man till via www.swedbank.se/mobil. Besöker man sidan via en iPhone blir man  omdirigerad till den anpassade versionen - smidigt! Man kan få adressen direkt genom att SMS:a swedbank till 711 21.

På Swedbank man kan se saldon, göra överföringar mellan egna konton se aktuella räntor med mera. På Swedbank kan man även få saldot automatiskt uppläst när man ringer telefonbanken. Säkerhetslösningen består av en sexsiffrig PIN-kod.

Banker som saknar mobila versioner

Till listan banker utan mobil version av deras sida hör Danske Bank och Handelsbanken.

Sammanfattning

Det är svårt att utse en vinnare men det finns i alla fall några banken som skulle behöva skärpa till sig rejält. Swedbank utsågs av tidningen Mobil till bästa Internetbank 2008 och det är nog ganska rättvist.

Ingen av bankerna har heller en automatisk omdirigering från den vanliga webbadressen, tex från www.swedbank.se.

Saknar du "din bank" i listan eller har kompletterande uppgifter om de ovanstående, lämna en kommentar.

Uppdatering: SEB och Nordea har uppdaterat sina mobila banker sedan denna post skrevs, läs mer på Svenska Banker i mobilen - en uppdatering

Tagged: Bank · Danske Bank · Handelsbanken · ICA Banken · Nordea · SEB · Skandiabanken · Swedbank
Comments
SEB
Även SEB funkar bra med iPhone. Samma funktion som Swebank med att man kan få saldot uppläst (utan PIN-kod!)
Kolla sajten innan du skriver något…
Henrik, posten skrev jag i mars och sedan dess har SEB uppdaterat sin mobila bank som du noterat. Jag skrev därför en ny post om det förra veckan, ska kommentera det i denna post så det blir tydligare.
Jag älskar verkligen min bank Nordea. Men när det gäller mobilen så har de inte hängt med. Tur nog har de grym service dygnet runt som man kan ringa… men skrattretande när man kollar vilka mobiler som Nordea stödjer i sin mobillösning. Mobilerna är från slutet av 1999 till början av 2000 talet. Sedan har de inte uppdateras… snacka om potetial det finns att jobba med?
Skulle vara kul att höra mer om vad du tycker om Swedbanks iPhone-bank! Jag ska köpa mig en iPhone så fort den släpps av Tele2 så jag undrar lite om den funkar bra.
Frebro, skulle säga att den inte är något speciellt faktiskt. Du har översikt på konton och lån och kan göra överföringar mellan dina egna konton. Utan att logga in kan du se bolåneräntor, valutakurser oc hhitta närmaste kontor. Men absolut skulle Swedbank kunna göra något mer funktionellt och snyggare.

Leave a replyReply to

Get in touch

Galveston AB
Murbruksgatan 8
216 46 Limhamn
Sweden
Phone: +46732439720
Email: johan@galveston.se
LinkedIn:
@galveston

© Galveston 2023