Sökmotoroptimera WordPress på 10 minuter

gravatar
By Johan
 · 
October 20, 2009
 · 
4 min read

WordPress är ett publiceringssystem som har blivit väldigt populärt under senaste året och används även av många byråer som till exempel Great Works, Farfar, More Mobile Relations, Daytona med flera. Anledningen är såklart att det är gratis, enkelt att bygga på och vidare med, det finns massor av färdiga plugins etc. En annan styrka med WordPress är att det är bra byggt för sökmotorer. Trots detta finns sidor där man inte utnyttjat detta till fullo eller krånglat till det, som till exempel för Jung Von Matt's nya sajt och problemet med permalänkar. Just hur Jung Von Matt kan förbättra sin sajt ur ett -perspektiv har Walter Näslund tagit upp i en utmärkt post.

Så, detta är ingen djuplodande post om SEO och hur du jobbar med det löpande, utan hur du anpassar en grundinstallation av WordPress så att du har en bra SEO-grund att stå på. Dessutom går de snabbt att fixa.

Anpassa grunden i ditt tema

Det första steget i att SEO-optimera din sajt är hur ditt tema är byggt. Oavsett om du bygger ditt tema från grunden eller bygger vidare på ett existerande så ska du se till att titlarna på dina poster är satta som <h1> då dessa "viktas som mest intressanta och relevanta" av tex Google.

Använd dig av "snygga" rubriker

Att använda sig av "snygga" rubriker och logiska adresser i WordPress är väldigt enkelt men något som många missar. Som förval har en adress till en post formatet http://www.doman.se/?p=123 men den adressen är varken beskrivande för besökaren eller bra för SEO eftersom den inte säger vad posten handlar om. På min sida har jag valt att ändra till http://www.doman.se/2009/10/19/namnet-pa-din-post men du kan välja en annan struktur bara namnet på posten skrivs ut i klartext (minus tecken som inte är webbsäkra som å, ä, ö, " etc.

Permalänkar

Vissa webhotell tillåter inte att du byter struktur för permalänkarna (tex Surftown) så där måste du manuellt ladda upp en så kallad .htaccess fil. Läs mer om hur du gör på WordPress supportsidor.

Ett litet tips. Ladda ner och installera pluginet Top Level Categories så får du bort ordet /categories/ i adressen för dina poster. Så adressen till dina kategorier blir tex https://www.galveston.se/webb/ istället för https://www.galveston.se/category/webb/ Snyggare enligt mig.

Ett tips till. Byt till snygga adresser direkt! Det blir mycket krångligare att byta/ändra senare (se nedan).

Ladda ner och installera pluginet All In One SEO pack

SEO

I grundinstallationen har inte WordPress optimerad meta för dina poster som beskrivning (description) och nyckelord (key words). Å andra sidan säger Google nu själva att de inte använder sig av just keywords, men titlar är fortfarande intressant. Som tur var kan du enkelt fixa det genom att ladda ner och installera All In One SEO pack. Låt alla grundinställningar vara, det fungerar bra. Fyll en lämplig beskrivning på din sida.

Om du har en gammal sida - ta hand om gamla inlänkar

Om du byter från ett annat publiceringssystem (eller om du byter strukturen på permalänkarna) så bör du verkligen se till att alla nuvarande inkommande länkar leder till din nya sida. Det kan du göra på många olika sätt, och olika avancerat. Allt från att alla gamla länkar leder till din nuvarande startsida eller att respektive unik inkommande länk leder till den postens ny adresse (förutsatt att du flyttar med ditt gamla innehåll till din nya sida byggd i WordPress). Här kan du läsa lite mer om hur du löser detta med .htaccess.

Sådär, nu har 10 minuter gått (om du inte måste ändra alla inkommande länkar manuellt...) och du har sökmotoranpassat din sida i WordPress med några enkla knep. Resten är upp till dig och innehållet på din sida.

Vad har du själv för tips för att sökmotoroptimera din WordPressajt?

Tagged: SEO · Wordpress · Wordpress plugin
Comments
@Leon, äh SEO är ju inget svårt – sunt förnuft bara 🙂
@Linda Pierre, japp WP är grymt och tror att All in one SEO gör ett bra jobb, och enkelt att administrera.
Vi bygger alla våra sajter i wordpress numera, har testat Joomla och ren html men wordpress är så grymt när det gäller att hitta plugins, templates etc.
Tack för tipset med SEO pluginen, hade den visst installerad på en av sidorna men inte på resten. Men nu är den det 🙂
Hej Johan, kul att du nämner vår nya sajt.
Vi är nybörjare på det här med SEO och det stämmer väl att vi har krånglat till det för oss (vi gillar att krångla till det!). Anledningen är att fokuset har legat på att anpassa sidans design (dvs programmeringen av wordpresstemat), och att det har gått före SEO. Men permalänksproblemet kommer förhoppningsvis att fixas till i nästa version. Vi uppskattar både dina och Walters konstruktiva kommentarer för det gör att kan förbättra vår sajt!
/ Leon på Jung von Matt Stockholm
Ok, var övertygad att daytona.se var WordPress, men jag skulle ha kollat källkoden grundligare, tack för förtydligandet, ändrat i posten.
En kommentar: just vår egen sajt är inte byggd på WordPress, men vi har däremot använt WP i en stor mängd uppdrag.

Leave a replyReply to

Get in touch

Galveston AB
Murbruksgatan 8
216 46 Limhamn
Sweden
Phone: +46732439720
Email: johan@galveston.se
LinkedIn:
@galveston

© Galveston 2023