Nationalencyklopedin laddar om

gravatar
By Johan
 · 
September 5, 2009
 · 
2 min read

Som prenumerant på Dagens Nyheter fick jag igår första numret av Nationalencyklopedin (NE) hem i brevlådan. Första delen gratis, A-Assyriska, med möjlighet att köpa de resterande 19 delarna för 79,00 kr/styck. Totalt 1501,00 kr och de kommer levereras inom ett halvår.

Varför någon skulle vilja ha statiska, kortfattade, snuttifierade artiklar på papper hemma i sin bokhylla kan jag inte förstå. Inte jag i alla fall. Tyvärr duger inte NE ens i flesta fall att slå upp tveksamma frågor i Trivial Pursuit.

Bäst illustreras bristen med NE i pappersform såklart av ett exempel:

  • Om Therese Alshammar kan man i NE på papper bland annat läsa att hon tagit 33 guld, 20 silver och 10 brons i VM, EM och OS. Till och med 2008.
  • Wikipedia kan man läsa att Alshammar i juli och augusti 2009 tog VM silver på 50 meter fritt och även satte nytt världsrekord på 50 meter fjärilsim.
  • NE.se kan man i gratisversionen i alla fall läsa att hon numer har 21 silver.

Tyvärr, uppslagsverk i pappersform är förbi, men NE behöver inte vara det. Redan nu verkar NE ha en tekniskt modern webbplats. Google och Wikipedia i alla ära, men det finns betydligt bättre, och mer spännande sätt att presentera information.

Om Wikipedias upphovsrätter tillåter det, vore det inte kul om NE kunde använda informationen på Wikipedia och på det lägga "sitt lager" av snyggare och bättre presentationer? Mer video. Kanske med en debatt/diskussion vid varje ämne? Länkar till aktuella artiklar i ämnet? Länkar till bloggar som skrivit om artikeln. Toppat med en dos av NE:s expertkunskap. Skulle du betala för det? Reklamfinansierat?

Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

Get in touch

Galveston AB
Murbruksgatan 8
216 46 Limhamn
Sweden
Phone: +46732439720
Email: johan@galveston.se
LinkedIn:
@galveston

© Galveston 2023