När slutar Twitter vara grönt?

gravatar
By Johan
 · 
July 5, 2009
 · 
3 min read
hashtag-dawit

Det är svårt att kommentera, diskutera och i viss mån ifrågasätta något som i grunden bygger på folks välvilja, omtänksamhet och intresse för viktiga och aktuella ämnen. Jag ska dock göra ett försök.

Idag går det snabbt att skapa opinion för olika frågor. Det skapas grupper på Facebook, det diskuteras på Twitter och diskussionen samlas under en hashtag. Diskussionerna går heta i olika forum, det laddas upp video på YouTube och samlas bilder på Flickr. Det går även att starta traditionella namninsamningar, antingen på papper eller namninsamligar digitalt.

Det dyker också upp nya "tilläggstjänster" som att skapa sin egen Obama kampanj logo och att skapa sin egna gröna avatar för att stödja folket i Iran och Twitter blir grönt.

Att ta ställning för en fråga är alltså ganska enkelt men vad innebär det?

Nyligen fick jag reda på att en namninsamlings mål främst inte handlar om att själva listan på namn ska överlämnas och påverka något, utan att få dig som skriver på listan att ta ställning och manifestera det med din namnteckning. När du har tagit ställning är det lättare för dig att ta del av nyheter i ämnet, diskutera ämnet med din familj och vänner etc och därmed påverka flera att ta ställning.

Tre ämnen där många har tagit ställning är stödet för Irans folk, för att frige Dawit Isaak och att stoppa gatuvåldet. Samtliga exempel med samma funktion som en klassisk namninsamling.

Vad innebär det när man inte tar ställning eller när man slutar ta ställning?

När man har skrivit på en klassik namnlista så slutar man ju i praktiken aldrig ta ställning (om man inte ändrar sig senare och tar motsatt ställning på en ny namnlista), men i den "nya" sociala och digitala världen kan man faktiskt sluta ta ställning.

Vad innebär det om du går ur Facebook gruppen "Bevara oss från gatuvåldet"? Innebär det att du inte bryr dig om dagens ungdomar dödas eller skadas på gatorna? Är du för gatuvåld?

Om du har skapat en grön avatar på Twitter men sedan byter tillbaka till din gamla icke gröna avatar, betyder det att du stödjer regimen i Iran? Att du nu inte stödjer folkupproret? Om du har skaffat en grön avatar på Twitter, när är det ok att byta den? När det blir omval i Iran? Men om det inte blir omval i Iran då?

Över 200.000 personer skrev på namnlistan att frige Dawit Isaak som överlämnades. Det var 62 dagar sedan och Dawit Isaak har ännu inte frigetts. Ämnet är inte direkt aktuellt på Twitter med fyra tweets på en månad - vad betyder det förutom att vi inte twittrar om Dawit Isaak?

Tagged: Dawit Isaak · Iran · Twitter
Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

Get in touch

Galveston AB
Murbruksgatan 8
216 46 Limhamn
Sweden
Phone: +46732439720
Email: johan@galveston.se
LinkedIn:
@galveston

© Galveston 2023