Fungerar din logga även på en (Gr)Avatar?

gravatar
By Johan
 · 
February 1, 2010
 · 
3 min read
Viking_Line-logo

En bra logotyp ska fylla många behov. Varumärket ska fyllas med ett värde som bland annat anknyter till företagets verksamhet, visa företagets historia eller bakgrund samt uttrycka dess värderingar. Samtidigt måste en bra logotyp vara särskiljande från konkurrenter inom samma bransch samt inte inkräkta på andra varumärken. En kombination av en symbol (ett äpple) och en text (Apple) är vanlig och antingen används symbolen och texten var för sig eller förekommer tillsammans.

För en designer finns det några saker att tänka på tekniskt när man tar fram en logga, en kort checklista som är ganska allmän och som kan kompletteras:

  1. Den ska fungera i stort och i smått, på en banderoll såväl som på en penna
  2. Den ska finns i ett vektoriserat original så den kan skalas upp och ner utan att tappa i kvalitet
  3. Den ska fungera såväl som i fyrfärg för tryck (CMYK), digitalt (RGB) och i svartvitt

Till detta vill jag lägga till ytterligare en punkt. Ett krav eller åtminstone ett övervägande - den bör fungera i ett kvadratiskt format.

Skärmavbild 2010-02-01 kl. 21.19.23Det kvadratiska formatet anses som lite besvärligt att jobba med. Ett kvadratiskt foto brukar anses som "dött" och svårt att skapa liv i men för logotyper används det numera mer och mer framförallt i avatarer, dvs minatyrbilder som symboliserar personen/företaget. Avatarer används på olika sociala sajter som Flickr, Twitter, Facebook, LinkedIn, Foursquare, Gowalla etc etc.

Skärmavbild 2010-02-01 kl. 21.43.17

En kvadratisk bild, som dessutom är jätteliten (16x16 pixlar) används även till favicons, dvs uppe i adressfältet på en sida, och som även används i bokmärkesfältet eller ibland i RSS-läsare, tex Google Reader. I iPhone används kvadratiska bilder (57x57 pixlar) till både programikoner och som bokmärken på hemmaskärmen.

Privatpersoner kan använda sig av en Gravatar för att tex en minatyrbild av sig själva när de kommenterar på bloggar.

Nu skulle jag ha några riktigt dåliga exempel på loggor som inte fungerar i kvadratiskt format. Eller ännu hellre där loggan får en annan betydelse när den autobeskärs till en kvadrat.

Det har jag inte, men däremot ett riktigt bra, Viking Lines logotyp som "finns" i en kvadratisk version av den vanlig logotypen. Bakgrunden till Viking Lines "NG LI" logotyp ska vara intressant, men tyvärr hittar jag ingen källa på det. Kanske stämmer det att någon på byrån tittade ut genom ett fönster när en båt från Viking Line passerade förbi, såg de röda bokstäverna "NG LI" och insåg att det räcker för att identifiera den som en färja från Viking Line.

Edit: Det var tydligen Rönnberg & Co som i mitten på 80-talet skapade den berömda "NG LI" loggan. Dessutom menar jag kvadratiskt format, inte fyrkantigt, rättat posten. Tack till @menskoppen

Tagged: avatar · gravatar · logotyp · viking line
Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

Get in touch

Galveston AB
Murbruksgatan 8
216 46 Limhamn
Sweden
Phone: +46732439720
Email: johan@galveston.se
LinkedIn:
@galveston

© Galveston 2023