Carl-Henric Svanberg om smartphones och megapixels

gravatar
By Johan
 · 
October 7, 2009
 · 
2 min read

Det verkar som om många fortfarande inte har insett varför iPhone har blivit en sådan succé, Försäljningsmässigt såväl som kommersiellt. I många tidiga recensioner av iPhone fick iPhone skäll för sina tekniska brister som avsaknad av MMS, för dålig kamera, ingen videofunktion, inte 3G, ingen GPS etc etc. 2007, och fortfarande idag, bedöms mobilers kvalitet på sina tekniska specifikationer.

I söndagens DN fanns en intervju med Carl-Henric Svanberg apropå att han slutar som VD för Ericsson vid årsskiftet. Enligt Carl-Henric Svanberg tappade SonyEricsson smartphonemarknaden 2007-2008 dels på grund av växtvärk och sedan av kvalitetsproblem. Det senare känns nog bekant för många som köpt SonyEricssons P910 och P1. Citatet i intervjun förvånar dock. En av anledningarna till tappet av smartphones verkar enligt intervjun vara att SonyEricsson låg efter rent tekniskt:

Vi var först med 1,6-megapixel kamera och med 3-megapixel. På 5-megapixel kom vi efter Nokia och Samsung.

Visst, det är en väldigt kort artikel som säkert baseras på en längre intervju. Carl-Henrik Svanberg skyller inte hela problemet på megapixel och det kan vara så att journalisterna Yvonne Edenholm och Pia Gripenberg valde att ta med detta citatet för att det var enkelt och tydligt för läsarna - men det säger ändå mycket varför SonyEricsson var/är efter.

Flickr

Populäraste kameramobilerna på Flickr.com

Telefontillverkarna har genom tiderna lanserat mer och mer teknikspäckade mobiler. Jag tror att de har varit väl medvetna om att deras kunder inte kommer använda mer än en bråkdel av alla funktioner, men de har sett detta som en konkurrensfaktor.

Så när Steve Jobs presenterade iPhone för första gången och introducerade iPhone som 1. en telefon, 2. en webbläsare och 3. en musikspelare var det såklart revolutionerande. iPhone konkurrerade istället med andra egenskaper som design, känsla, användarupplevelse, grafiskt gränssnitt och enkelhet.

Operativsystemet i SonyEricssons smartphones har varit UIQ (en variant på Symbian). UIQ lades ner i början på året och det kan vara bland det bästa som hänt för SonyEricssons smartphones och för oss kunder. Nu har SonyEricsson chansen att släppa en gammal, föråldrad teknik och kliva vidare - till exempel med Android som operativsystem.

p.s. iPhone 2G hade när den lanserades 2007 2,1 megapixel och först med 3GS som lanserades i år fick den 3,1 megapixel.

Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

Get in touch

Galveston AB
Murbruksgatan 8
216 46 Limhamn
Sweden
Phone: +46732439720
Email: johan@galveston.se
LinkedIn:
@galveston

© Galveston 2023