Available for new assignments now

SEB

I mars skrev jag ett inlägg där jag gick igenom de svenska bankernas mobila tjänsterDanske Bank och Handelsbanken saknade helt en mobilsida. Många av de övriga var riktigt dåliga och jag kom fram till att Swedbanksom utsågs av tidningen Mobil till bästa Internetbank 2008 nog var banken med den bästa mobila sidan.

Jag fick ett tips av Niklas Olsson på Mapa att både SEB och Nordea uppdaterat sina mobila tjänster, så jag beslutade mig för att se vad de hade gjort för förbättringar.

SEB verkar inte ha lagt till så mycket funktioner, men har förenklat det i och med att sidan nu bara finns i en version (innan fanns en “stor” och en “liten”). De har även uppdaterat utseendet på sidan som går att se i denna demo (SEB använder ramar på sin webbsida så länken går till själva demon).

Nordea hade innan ett komplext sätt att logga in till mobilsidan och krävde att man hade en av Nordea godkänd mobil. Listan på godkända mobiler var dock inte uppdaterad på länge och innehöll bara gamla mobiler.

Nu finns det en enkel adress till sidan, https://mobil.nordea.se men kraven för att besöka sidan är fortfarande ålderdomliga. Eller vad sägs om att mobilen måste stödja WML? Vissa webbläsare stöds inte heller men listan på dem är väldigt udda. De webbläsare som inte stöds är Avant Go (som knappt finns längre och används av Palm), Blazer (som också används av Palm) och Opera Mini (som ÄR väldigt populär).

I praktiken innebär dock kravet på att mobilen måste stödja WML att till exempel man inte kan vara kund hos Nordea och ha en iPhone (som inte stödjer WML). Nordea, det är 2009 jag tror det är ganska säkert att anta att era kunder har mobiler med färgskärmar och stöd för XHTML. Ni har fortfarande en bra bit kvar till branschens bästa.


7 thoughts on “Svenska Banker i mobilen – en uppdatering”

 1. frebro says:

  Psst! Kolla Swedbanks mobilsida igen inom kort. Det kommer en ny iPhoneversion snart!

 2. Johan says:

  Absolut, det ska jag göra! Hoppas vi även får se något nytt för Swedbanks övriga kunder, majoriteten av dem har med största sannorlikhet inte en iPhone 🙂

 3. André says:

  Swedbanks iPhone-interface uppdaterades för några veckor sedan. Just nu är det fenomenalt.

 4. Johan says:

  André, ja jag såg det men bara sett framsidan. Exakt sama funktioner minus hitta närmaste kontor. Lite annorlunda design, ska kolla närmre när jag loggat in.

 5. Mathias says:

  Kanske vi kan påverka Handelsbanken?

  http://www.facebook.com/group.php?gid=249900462990

  Är vi tillräckligt många så…

 6. Johan says:

  Inte så imponerad av Swedbanks iPhone applikation (inbäddad webbläsare) och Handelsbanken har väl inte legat i framkant innan tex med internetbank, men visst, försöka går ju 🙂

 7. Bo says:

  Har försökt på alla sätt att komma in på Skandiabanken med min iPhone 3GS.
  Kör med Atomic Web Browser, och har provat att identifiera mig som WAP,IE8,Desktop Safari och MobileSafari.
  Inget har funkat – varken att skaffa certifikat eller logga in på den mobila banken. Illa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *