Available for new assignments now

Det finns flera fördelar med att samla sina Powerpoint on-line. Framför allt kan det ju vara praktiskt att alltid ha tillgång till sina presentationer, även när man inte har sin egen dator med sig. Dessutom är det lätt att dela med sig av presentationerna till exempel åhörarna eller personer som missade presentationen.

Det finns ett antal tjänster på nätet där man kan dela sin Powerpoint, men som också erbjuder andra mervärden. Man kan till exempel inkludera sin Powerpoint direkt på sin egen sida (vanligtvis via flash), åhörarna kan kan kommentera presentationen och kan betygsätta den.

Slideshare verkar vara en av “originalen” men jag hade problem med att få även de enklaste animationerna att fungera som de skulle och Slideshare gillar inte heller det nya Powerpointversioner (.pptx). Istället kollade jag närmare på Slideboom som enligt uppgift skulle stödja alla “övergångar” och 187 animationer.

När presentationen är uppladdad kan man välja att göra den publik eller privat samt att till exempel inkludera den på sin egen hemsida. Kör man WordPress som CMS kan man dessutom använda Slidebooms WordPress plugin för att inkludera presentationen på sidan, men det går lika bra att bara klippa och klistra in koden som genereras för varje presentation.

Till övriga funktioner hör att man kan se statistik per presentation för antalet visningar, antalet inkluderade (embedded) och antalet nedladdade samt att man kan se presentationen i fullskärmsläge. Fullskärmsläget verkar dock bara fungera när man går till Slidebooms sida, inte när man har inkluderat presentationen på sin egen sida.

Tillägg: Mailade Slideboom och frågade om fullskärmsläge även när man inkluderar presentationen på sin egen sida, och enligt dem kommer den funktionen snart. Ytterligare en fördel för Slideboom kontra Slideshare är dessutom att på Slideboom behöver man inte vara registrerad användare för att ladda ner presentationen, det måste man på Slideshare.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *